NAV, Bouwunie en VCB willen woonbonus hervormen naar klimaatbonus

Bestaande korting op registratierechten bij renovatie dient verder versterkt te worden

Een verlaging van de registratierechten zal bijna geen positief effect hebben op de betaalbaarheid van wonen. Ze zorgt ervoor dat het beschikbare budget om een woning te kopen stijgt, maar de beschikbare hoeveelheid woningen en bouwgrond in Vlaanderen ligt vast. Wanneer een groter budget beschikbaar is om hetzelfde aantal woningen te kopen, dan zullen huizenprijzen stijgen. De korting op de registratierechten zal nagenoeg volledig geabsorbeerd worden door deze prijsstijging. Voor zover de woonbonus de loutere aankoop ondersteunt en niet de bouw of renovatie van een woning, zorgt de woonbonus ook voor hogere vastgoedprijzen. Wanneer de woonbonus aangewend wordt voor bouw of renovatie, in ongeveer 40% van de hypothecaire kredieten, is er geen effect op de vastgoedprijzen. De woonbonus wordt dan aangewend voor een bijkomend aanbod en kwaliteitsverbetering van het woonpatrimonium.
Netwerk Architecten Vlaanderen, Bouwunie en Vlaamse confederatie Bouw stellen daarom samen voor om de woonbonus te hervormen naar een klimaatbonus. Wie een energiezuinige woning koopt of bouwt of een bestaande woning energiezuinig maakt, kan rekenen op bijkomende ondersteuning. De bestaande korting op registratierechten bij renovatie dient verder versterkt te worden. Vandaag is de korting slechts 1% vergeleken met het standaardtarief. Een substantiële korting is aangewezen. De hervorming van woonbonus naar klimaatbonus:
• maakt betaalbaarheid van wonen groter: gezinnen worden ondersteund bij de renovatie van hun woning. Na renovatie genieten zij van een permanent lagere energiefactuur;
• is essentieel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Zonder verregaande ondersteuning zal de doelstelling om tegen 2050 het volledige woonpatrimonium energiezuinig te maken niet gehaald kunnen worden;
• heeft geen prijsverhogend effect op de koopmarkt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.