Stappenplan om circulaire installaties te ontwerpen

Op 13 november werd het stappenplan officieel overhandigd aan Thomas Rau

De hoeveelheid grondstoffen op onze planeet is eindig. De circulaire economie, waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt, kan ervoor zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven produceren en installeren. De markt heeft al veel aandacht voor circulaire bouwmaterialen, maar over circulaire gebouwinstallaties is nog maar weinig bekend.
TVVL Community Circulaire Installaties, een onderdeel van het Nederlandse kennisplatform voor installatietechniek, heeft daarom een strategie ontwikkeld waarmee circulaire gebouwinstallaties ontworpen kunnen worden. Het eindproduct is een praktisch stappenplan dat experts helpt om de juiste vragen te stellen en oplossingen te vinden. “Het stappenplan is een combinatie van twee bestaande methoden, vertelt Esther Gerritsen, voorzitter van TVVL Community Circulaire Installaties. “Eerst het 10 R-model, dat we hebben gereduceerd tot een 4 R-model – Rethink, Reuse, Remanufacture en Recycle, waarmee getoetst kan worden op herkomst van installatieonderdelen. Daarnaast zijn er 8 parameters die de installatie(-onderdelen) beoordelen op toekomstwaarde: herindeelbaarheid, aanpasbaarheid, verbindingsmethodiek, vervangbaarheid, losmaakbaarheid, herkomst, levensduur en onderhoud. Door je bij je keuzes door deze ontwerpstrategie te laten leiden heb je een goede onderbouwing.”
Tijdens de TVVL Techniekdag op woensdag 13 november werd het stappenplan officieel overhandigd aan Thomas Rau, ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. De Community Circulaire Installaties roept de markt nu op de strategie te toetsen in de praktijk. Op donderdag 13 februari 2020 vindt een 4e ontwikkelsessie plaats, waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld en kennis kan worden gedeeld. Die input wordt vervolgens gebruikt om verder te werken aan een nog betere en gedragen nieuwe versie.
Klik hier voor meer informatie of om het stappenplan aan te vragen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.