Strijd tegen sociale fraude nog niet gestreden

Aanpak malafide buitenlandse ondernemingen prioritair voor Bouwunie

De strijd tegen sociale fraude heeft de voorbije vijf jaar meer dan één miljard euro opgeleverd. De opbrengst is de laatste jaren sterk gestegen. De inspanningen van de federale regering hebben geloond en dat is een goede zaak. Bouwunie is vragende partij om de strijd verder te zetten met gerichte controles. Vooral de aanpak van malafide buitenlandse ondernemingen moet een prioriteit zijn. In 2018 waren er 141.330 gedetacheerde arbeidskrachten uit andere EU-landen actief in België. 47% van die buitenlandse werkkrachten werkt in de bouwsector.
Naast het probleem van sociale dumping heeft de sector ook te kampen met legale maar oneerlijke concurrentie van buitenlandse arbeiders. “De sector heeft deze instroom van arbeiders nodig maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten. Naast het feit dat een aantal buitenlandse bedrijven de regels niet naleeft en zich bezondigt aan sociale dumping, zijn er ook buitenlandse bedrijven actief op onze markt die ondanks het respecteren van het gros van de Belgische regels en verplichtingen nog steeds aan veel lagere prijzen kunnen werken dankzij de Europese regels inzake sociale zekerheid bij detachering. Hoewel dit wettelijk in orde is, blijft dit oneerlijk ten opzichte van de in België gevestigde bouwbedrijven. De orderboeken zitten momenteel goed vol, maar de prijzen die de aannemers kunnen aanrekenen zijn daardoor niet in verhouding gestegen”, aldus Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder Bouwunie.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.