Derde EPB-congres: "Think outside the BOX"

Ook licht, lucht en geluid dragen bij aan duurzaamheid

Op donderdag 3 oktober verzamelden honderden bouwprofessionals voor het derde EPB-congres in BEL Brussels, één van de grootste passiefgebouwen van Europa. Hoewel energiebehoud langzaam maar zeker een prioriteit is geworden, spelen ook andere aspecten een rol, zoals het creëren van gezonde en comfortabele woningen. Duurzaamheid gaat al lang niet meer alleen over energiezuinigheid: dat was in essentie de rode draad van dit EPB-congres. In die optiek is ook akoestiek een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsaanpak. “Akoestiek is geen kwestie van hele dure materialen, maar een kwestie van knowhow”, onderstreepte Bart Ingelaere, vice directeur-generaal bij het WTCB.
"Think outside the BOX" was niet voor niets het motto van het EPB-congres: The BOX is de naam van het partnerschap van zeven bedrijven. Filip Van Mieghem, Marketing Manager bij Soudal, licht toe: “De focus van al deze partners ligt op de gebouwschil. Een gebouw kan je vergelijken met een grote doos, daarom bundelen we de krachten onder de naam ‘The BOX’. Maar dit EPB-congres willen we net aangrijpen om creatief en origineel na te denken over die ‘box’.” Luc Dedeyne, energieconsulent en EPB-verslaggever, ging dan weer dieper in op ventilatie. Hij had het onder meer over de nieuwe ventilatienorm die in opmaak is, en die een nieuwe manier van berekenen voorop stelt. “Het is de luchtkwaliteit die we moeten meten, in plaats van ons blind te staren op het debiet van het ventilatiesysteem”, aldus Dedeyne. De steeds strengere EPB-eisen en de opkomst van het luchtdicht bouwen hebben geleid tot hét probleem van de toekomst: oververhitting.
Bertrand Deroisy, verantwoordelijk voor het Laboratorium Licht van het WTCB, had het ook nog over de vier criteria die de nieuwe Europese verlichtingsnorm oplegt: natuurlijke lichtinval, zicht naar buiten, zonne-uren en risico op verblinding. De grote moeilijkheid zit hem in het verzoenen van optimale natuurlijke lichtinval en energetische performantie.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.