7 tips om slim te verwarmen

Volgens Zweedse Åke Siikavuopio

Als enige inwoner van Naimakka, het koudste dorp in Zweden, bindt Åke Siikavuopio al heel zijn leven de strijd aan met de kou. Tachtig jaar levenservaring leerde hem dat energie-efficiënt verwarmen niet enkel kosten, maar ook het milieu spaart. Niemand beter dus dan Åke om zijn zeven gouden verwarmingstips te delen.
1. De juiste temperatuur voor elke kamer
De comfortabelste kamertemperatuur is 21 °C, maar daarom hoeft het niet in alle ruimtes zo warm te zijn. In de gang, bijvoorbeeld, volstaat een temperatuur van 15 à 18 °C ruimschoots en ook in de slaapkamer hoeft deze de 17 °C niet te overschrijden. Elke kamer één graad lager verwarmen levert 6 % energiebesparing op.
2. Op de hoogste stand zetten, versnelt de opwarming niet. Je geeft zo enkel de gewenste eindtemperatuur aan, maar verandert niets aan de opwarmingssnelheid.
3. Ramen zijn bronnen van warmteverlies. Gesloten rolluiken kunnen dit verlies met zo’n vijfde beperken. Ook zware gordijnen gaan warmteverlies tegen, als ze de radiatoren tenminste niet bedekken.
4. Betere warmteafgifte dankzij goed onderhouden radiatoren
Je haalt beter het stof van je radiatoren. Omdat stof de warmteproductie verhindert. Ook luchtophoping in de radiator belemmert warmteverspreiding.
5. Vaak gaat veel warmte verloren op weg van de boilerruimte naar de leefruimten. Niet geïsoleerde pijpleidingen zijn de grote schuldigen.
6. Zet de verwarming niet uit als je het huis verlaat. De kosten om afgekoelde kamers terug op te warmen lopen hoger op dan deze continu blijven verwarmen. Je laat je verwarming dus best op een minimum van 15°C staan.
7. Verlucht nu en dan grondig in plaats van continu een beetje
Ook als het buiten koud is, heeft je huis regelmatig frisse lucht nodig. Toch is het geen goed idee om de ramen voortdurend op een kier te laten staan. Het is beter om nu en dan twee ramen, liefst tegenover elkaar, wijd open te zetten.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.