Kiwa certificeert cv-ketels Remeha voor waterstofbijmenging

Remeha is het eerste bedrijf dat een dergelijk certificaat heeft ontvangen

Remeha, vooraanstaand fabrikant van slimme verwarmingsoplossingen, is het eerste bedrijf dat van het keuringsinstituut Kiwa een certificaat heeft ontvangen voor het gebruik van waterstoftoevoeging in verwarmingsketels voor particuliere woningen. Remeha ontving het certificaat voor diverse types verwarmingsketels op aardgas.
De energietransitie is in Europa volop aan de gang. Een van de manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen is waterstof aan aardgas toevoegen. Die techniek, die ook ‘bijmengen’ genoemd wordt, kan relatief eenvoudig plaatsvinden, via het bestaande gasnetwerk dat in de straat ligt. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur en de gecertificeerde ketels. Kiwa certificeerde Remeha-cv-ketels op aardgas waaraan tot maximaal 20% aan waterstof mag worden toegevoegd.
De certificering geldt in eerste instantie enkel voor de Nederlandse markt, maar andere landen kunnen snel volgen. Volgens Remeha en Kiwa kan Nederland, dat sneller afscheid wil nemen van fossiele brandstoffen, in theorie de stap naar bijmenging morgen al maken.
“Europa staat voor een enorme uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen. Het principe van waterstofbijmenging is wellicht de meest pragmatische manier om snel een grote stap te maken in de CO2-reductiedoelen die wij nastreven”, vertelt Christophe Leroy, managing director van Remeha Belgium. “Deze certificering benadrukt nogmaals dat Remeha nu al klaar is om een significante bijdrage aan de CO2-reductie te leveren.” Uit officiële berekeningen blijkt dat met een bijmenging van 20% waterstofgas aan het aardgas al een CO2-reductie van 8% haalbaar is.
Kiwa toonde vorig jaar in Nederland al aan dat netbeheerders het gasnet relatief eenvoudig geschikt kunnen maken voor de distributie van waterstof. Om naar 100% waterstof over te stappen is er echter veel groene stroom nodig. Op korte termijn is daarom 20% bijmenging een realistische maatregel, aangezien de hoeveelheid beschikbare waterstof nu nog zeer beperkt is.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.