Bouw werkt mee aan verkeersveilige schoolomgeving via Charter Werftransport

Beste resultaten in gemeenten met een actief aanspreekpunt en overlegde afspraken

Met het nieuwe schooljaar staat ook een veilige schoolomgeving opnieuw in de belangstelling. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft samen met de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de bouwsector een online charter uitgewerkt waarmee steden en gemeenten het werfverkeer in de buurt van scholen in goede banen kunnen leiden. Dit “Charter Werftransport” bestaat nu twee jaar en de evaluatie is positief. “Wanneer aannemers en gemeentebesturen in onderling overleg duidelijke afspraken maken over het werftransport zijn de resultaten het best. Zowel voor de zwakke weggebruikers als voor de bouwbedrijven”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Maar niet alleen de bouwsector heeft vrachtwagens op de baan. Het is sterk aangewezen dat steden en gemeenten ook met andere sectoren charters afsluiten om de verkeersveiligheid te verhogen. Daarmee zouden de VSV en de VVSG best ook een transportcharter afsluiten, suggereert Bouwunie.
Het “Charter Werftransport” houdt onder meer in dat alle werftransport in de buurt van scholen tijdens de begin- en de einduren van de schooldag zoveel mogelijk wordt vermeden en alleszins tot het strikte minimum beperkt. En ook dat werftransport met tractoren maximaal geweerd wordt uit de bebouwde kom en nabij scholen. Transporten moeten waar mogelijk via de hoofdwegen gebeuren. Het werfcharter is geen alternatief of supplementair verkeersreglement. Het is een herenakkoord en dus niet wettelijk afdwingbaar.
Klik hier voor meer info.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.