naar top
Menu
Logo Print
02/12/2019 - JAN DE NAEYER

TOTAALPROJECTEN, MAAR MET DE NODIGE SPECIALISATIE

Zaakvoerder 4Technics streeft naar perfect geconditioneerde woningen

4Technics is een installatiebedrijf uit het Antwerpse Noorderwijk. Zaakvoerder Raf Janssens legt sinds enkele jaren de nadruk op totaalprojecten, mét de nodige aandacht voor hernieuwbare energie. Klimaatplafonds zijn volgens hem een milieuvriendelijke en betaalbare manier om te koelen en te verwarmen, en ook over het Rescert-label heeft hij een uitgesproken mening. Een gedecideerd man, dus, al blijft hij – net zoals zovele collega-installateurs – vooral ook koortsig op zoek naar bijkomende werkkrachten.

raf
Zaakvoerder Raf Janssens

ALLE TECHNIEKEN VORMEN EEN TOTAALPLAATJE

4Technics zag het levenslicht in 1996, toen Raf Janssens een klassiek loodgietersbedrijf overnam van zijn oom. Die bleef tot 2000 mee in de zaak. “Mijn oom deed vooral sanitaire installaties," zegt Janssens, “alsook de reguliere dakwerken zoals roofing, zinken goten, en dergelijke. Toen hij ermee ophield, breidde ik meteen het activiteitengamma uit naar verwarming. Intussen werden de dakwerken afgebouwd, om er een viertal jaar geleden dan volledig mee te stoppen."

Alles in zijn geheel bekijken

“Ongeveer 70% van ons klantenbestand bestaat uit residentiële klanten. De overige 30% werken we b2b, vooral industrie- en kantoorbouw. De prijs is voor ons eerder van ondergeschikt belang. Belangrijk is dat we ons eigen ding kunnen doen. We willen immers de klimatisatie van een woning in zijn geheel bekijken."

“Daarom zijn we er ook een absolute voorstander van om alle technieken bij elkaar te houden. We zitten niet te wachten op opdrachten waarbij we enkel het sanitaire gedeelte voor onze rekening mogen nemen en andere aannemers de andere technieken voorzien. Voor ons vormen alle technieken een totaalplaatje. Dat gaan opsplitsen is vaak nefast omdat de ene aannemer te weinig rekening houdt met de andere. Wij tekenen op voorhand bijvoorbeeld alles volledig uit. Daardoor weten we perfect waar welke leiding of welke afvoer zal terechtkomen en kunnen eventuele knooppunten al in de voorbereidingsfase gedetecteerd worden. En dat betekent dat er op de werf niet meer geïmproviseerd moet worden."

Klassieke installaties in de minderheid

“Momenteel bieden we dus vooral totaalpakketten aan op het vlak van ventilatie, sanitair en verwarming", aldus Janssens. “Dat doen we in de ruimste zin van het woord. We plaatsen nog steeds vrij klassieke installaties zoals gaswandketels, maar die vormen een absolute minderheid van pakweg 10%. Installaties die gebruikmaken van hernieuwbare energie, vormen het leeuwendeel van onze activiteiten."

“In essentie mikken we op woningen die zowel in de zomer als in de winter perfect geconditioneerd zijn, met een zo ecologisch mogelijke installatie en een zo laag mogelijke verbruikskost. Vaak komen we daarvoor uit bij geothermische warmtepompen, gecombineerd met klassieke vloerwarming op het gelijkvloers en klimaatplafonds op de verdiepingen."

4Technics
"We zitten niet te wachten op opdrachten waarbij we enkel het sanitaire gedeelte voor onze rekening mogen nemen en andere aannemers de andere technieken voorzien"

KLIMAATPLAFOND ALS ANTWOORD OP HEDENDAAGSE COMFORTVRAAG

Koelen en verwarmen

Janssens kiest niet zomaar voor die klimaatplafonds. “90 % van de woningen bestaat uit leefruimtes op het gelijkvloers en slaap- en badkamers op de verdieping. De benedenverdieping bestaat dan nog veelal uit één open ruimte die quasi constant verwarmd wordt, terwijl boven enkel op de badkamer veel warmtecomfort gevraagd wordt. In een goed geïsoleerde woning worden slaapkamers praktisch niet verwarmd; wel is er de vereiste dat men tijdens hete zomernachten toch in een koele ruimte kan slapen. En stel dat men een slaapkamer op een gegeven moment toch wil verwarmen - in het geval van studerende tieners, bijvoorbeeld - dan vraagt men meestal een systeem dat wat snel reageert."

Klimaatplafonds komen volgens Janssens tegemoet aan al die eisen: “Het systeem reageert heel snel en kan zowel gebruikt worden voor koeling als voor verwarming. Vloerverwarming in een badkamer heeft vaak weinig zin door de aanwezigheid van een bad, douche en ingemaakte kasten. Bovendien reageert een dergelijk systeem te traag voor een plotse warmtevraag. De oplossing is dus om te verwarmen via het plafond. Dat is vaak helemaal vrij. Bovendien is de temperatuur per ruimte of regelgebied instelbaar, en omdat de energie-uitwisseling bij klimaatplafonds voornamelijk op basis van straling plaatsvindt, wordt het door gebruikers als zeer aangenaam ervaren."

Montage en plafondafwerking

Op vlak van montage stelt een klimaatplafond volgens Janssens evenmin grote problemen. “Eigenlijk monteer je een vloerverwarming tegen het plafond," zegt hij, “al ligt de prijs doorgaans wel iets hoger. Dat heeft alles te maken met het feit dat een vloerverwarming nu eenmaal gemakkelijker te plaatsen valt dan een klimaatplafond. De materiaalkost is bij beide systemen in ieder geval perfect vergelijkbaar."

klimaatplafond
Janssens gelooft rotsvast in het klimaatplafond, ook in particuliere woningen. “Als afwerking volstaat een klassieke bepleistering”, aldus de zaakvoerder

Het voordeel van een klimaatplafond is dan weer wel dat de afwerking van het plafond vaak al op voorhand gekend is en doorgaans niet meer inhoudt dan een bepleistering. “Dat valt perfect met een klimaatplafond te combineren", weet Janssens. “Een ander wordt gewoon mee ingepleisterd en daarmee is de kous af. Bij vloerverwarming is dat anders. Daar is er een veelheid aan keuzes – van een klassieke tegel over parket tot gepolierd beton – die elk hun consequenties hebben op de prestaties van het systeem."

Het inpleisteren zelf gebeurt niet door 4Technics, maar door een door de eindklant gekozen stukadoor. “We raden onze klanten wel altijd aan om hun stukadoor op voorhand al op de hoogte te brengen van het feit dat ze een klimaatplafond zullen moeten bepleisteren. Heeft hij daarover vragen, dan kan hij zonder problemen contact met ons opnemen. En durft hij er echt niet aan te beginnen, dan kunnen wij altijd ook een aantal suggesties van vaklui doen."

Risico op scheuren?

Of het pleisterwerk uiteindelijk wel bestand is tegen de temperatuurverschillen in het klimaatplafond? “Uiteraard hebben we een en ander eerst uitgetest in onze eigen woning", geeft Janssens toe. “Maar eigenlijk moet je gewoon een beetje logisch nadenken om tot de vaststelling te komen dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat het pleisterwerk zou gaan scheuren."

“Neem een gemiddelde woning uit de vijftiger jaren met een niet-geïsoleerd dak. De temperatuur van de pleisterlaag in de slaapkamers onder dat dak kan vlotjes oplopen tot 30 °C. Omgekeerd kan ze in de winter dalen tot pakweg het vriespunt. Dat impliceert een temperatuurverschil van ongeveer 30 °C. Bij een klimaatplafond is dat verschil veel kleiner. De contacttemperatuur in de winter zal daar ongeveer 27 °C zijn, terwijl we datzelfde plafond in de zomer afkoelen tot pakweg 17 °C. Een temperatuurverschil van amper 10 °C, dus. Als een pleisterplafond al niet scheurt bij een temperatuurverschil van 30 °C, zal dat ook niet het geval zijn bij een verschil van 10 °C."

GARANTIE OP KWALITEIT

Alles begint bij de offerte

Ongeacht het type installatie, maakt 4Technics er een erezaak van om offertes niet zomaar naar potentiële klanten op te sturen. “We weten van onszelf dat we - met de specifieke oplossingen die we voorstellen - niet de goedkoopste op de markt zijn. Daarom willen we onze klanten altijd kunnen uitleggen dat er een verschil is tussen de goedkoopste en de beste offerte. Het is voor ons heel belangrijk dat de offerte overeenkomt met de uiteindelijke factuur. Mogelijke klanten die niet de moeite willen doen om hun offerte hier te komen halen, zijn vaak op zoek naar de goedkoopste oplossing. Daar is niks mis mee, maar daar doen we niet aan mee."

“Offertes die niet werden doorgepraat, leveren altijd voer voor discussie op. Aan een dergelijke klant kan je ook geen goede naservice leveren, want hij zal nooit tevreden zijn."

“Het in detail bespreken van elke offerte is voor ons trouwens een niet te onderschatten kostenpost. Maar het is duidelijk dat ze rendeert, want we halen meer dan 50 % van onze offertes ook effectief binnen."

4technics
"“Offertes die niet werden doorgepraat, leveren altijd voer voor discussie op"

De zin en onzin van certificaten

Onlangs sloegen het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest de handen in elkaar om met Rescert een geharmoniseerd systeem op te zetten, gericht op het opleiden en certificeren van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. Een goed initiatief, al heeft Janssens er ook de nodige vragen bij. “Ik denk dat iedereen volmondig achter het principe van kwaliteitsvolle installateurs kan staan, maar momenteel schiet men dat doel totaal voorbij. Een klein bedrijfje met slechts enkele werknemers dat al jarenlang warmtepompen plaatst, zal meestal wel weten waarmee het bezig is. Aan de andere kant krijgt een groter bedrijf met enkele ingenieurs, waarvan eentje alle Rescert-opleidingen volgt, probleemloos een label, terwijl het vaak anderen zijn die de installaties plaatsen. Een Rescert-label geeft met andere woorden geen enkel oordeel over een geplaatste installatie."

“De oplossing bestaat er volgens mij in dat er voor elke installateur een vorm van controle moet komen op geplaatste installaties. Enkel zo zal de eindklant zeker zijn van een kwalitatieve installatie. Het zou evengoed al een grote stap voorwaarts zijn, mocht elke installateur op voorhand goed nadenken over de te plaatsen installatie. Dat is ook de reden waarom we bij 4Technics zoveel tijd steken in werfvoorbereiding."

Specialisatie in één merk

4technics
De keuze voor één merk is zeer bewust. “Een garagist kan ook niet alle automerken even goed kennen”

4Technics zweert bij één merk: Viessmann. “In eerste instantie herkennen we bij hen onze eigen missie en waarden. Ze staan voor kwalitatieve installaties en willen met hun klanten een langetermijnrelatie opbouwen. Als een van onze klanten opnieuw bouwt of renoveert, dan moet het eigenlijk een uitgemaakte zaak zijn dat 4Technics instaat voor het HVAC-gedeelte. Is dat niet het geval, dan betekent dat dat er in het verleden iets is fout gelopen."

“Daarnaast zit alles in hun gamma en bieden ze net als wij totaaloplossingen aan. Ze werken ook enkel rechtstreeks met hun installateurs, zonder tussenkomst van om het even welke groothandel."

Maar er is ook een andere, meer algemene reden. “De beperking tot één enkel merk is volgens mij de enige keuze die een zichzelf respecterende installateur kan maken", aldus Janssens. "Een garagist kan ook niet alle automerken even goed kennen."

Werknemers gezocht, maar niet te allen prijze

“Uiteraard hebben we de ambitie om verder door te groeien, maar daar hebben we de juiste mensen voor nodig. We gaan niet zomaar personeel aanwerven om de hoop te vergroten. Nieuwe werkkrachten moeten niet alleen over de juiste skills beschikken, ze moeten ook in het team passen."

Die zoektocht is verre van gemakkelijk, geeft Janssens toe. “We kunnen zonder blozen stellen dat de krapte op de arbeidsmarkt onze groei remt. En dat is jammer, want er liggen voldoende leuke projecten te wachten. Als we de mensen vinden, kunnen we over enkele jaren probleemloos onze omzet verdubbelen of verdrievoudigen."