naar top
Menu
Logo Print
30/03/2018 - PASCAL VANDENBERGHE

EUROPESE HVAC-INSTALLATEURS VERKIEZEN GROOTHANDEL BOVEN AMAZON

Belgen stellen zich het minst open voor de onlinegigant

Amazon mag dan wel voor van alles en nog wat een van de grootste webshops ter wereld zijn, voor professionele aankopen zweren Europese HVAC-installateurs en loodgieters bij de vertrouwdheid en expertise van groothandelaars. Samen met buurlanden Frankrijk en Nederland bengelen Belgische installateurs onderaan als het aankomt op enthousiasme rond professionele aankopen bij Amazon. Dat blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy bv.

grafiek

ALGEMENE SITUATIE

Dat onlinespelers een bedreiging vormen voor groothandelaars, is een gegeven waar ondertussen niemand meer van opkijkt. Ook HVAC-installateurs en loodgieters voelen de hete adem van webketens in hun nek. Amazon - nota bene een van de grootste spelers wereldwijd - is voor hen echter geen grote zorg. USP Marketing Consultancy deed een rondvraag bij installateurs en loodgieters uit zes Europese landen, namelijk België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen. Uit 1.200 interviews blijkt dat het enthousiasme om HVAC-producten te kopen via Amazon in het algemeen vrij laag ligt. USP stelde, om tot die conclusie te komen, de volgende onderzoeksvraag: mocht Amazon professionele HVAC-producten beginnen te verkopen in uw land en competitieve voorwaarden aanbieden ten opzichte van de traditionele groothandel, zou u dan overwegen om te kopen bij Amazon?

BELGIE ONDERAAN

grafiek 2Met 79% van de bevraagde installateurs en loodgieters die negatief antwoorden op de bovenstaande vraag, stelt België zich op als land dat het minst openstaat voor de aankoop van HVAC-producten via Amazon. 65% van de 22 onderzochte Belgen geeft aan zeker niet te willen kopen bij Amazon en 13% neigt naar dezelfde richting. Daartegenover is er 11% die het wel zou overwegen, waarvan een klein deel zich zeker tot de onlinegigant zou richten. 7% staat neutraal tegenover de situatie en 1% weet niet zeker of ze hun aankopen al dan niet zouden doen via Amazon.

Vertrouwen en expertise

De hoofdreden waarom Belgische installateurs zo gereserveerd zijn tegenover Amazon, is het gebrek aan persoonlijk contact en face-to-facegesprekken. Verder hebben de Belgen meer vertrouwen in specialisten dan in Amazon en drukken ze ook uit een loyaliteit te hebben tegenover groothandelaars met wie ze een goede relatie opbouwen. Bij groothandelaars hechten ze ook meer waarde aan advies, gezien hun expertise. Uiteindelijk willen Belgische installateurs ook liever hun producten in het echt zien alvorens ze aan te kopen. In Duitsland en Frankrijk heerst
dezelfde gedachte, in beide landen is 71% van de bevraagden niet
enthousiast over Amazon. In Nederland betreft het 61%.

POSITIEVE ATTITUDE BUITEN DE GRENZEN

Het Verenigd Koninkrijk en Polen staan dan weer meer open om aankopen te doen via Amazon. Het Verenigd Koninkrijk staat er het meest positief tegenover, met 43% van de installateurs die aangeven het op z'n minst te overwegen. In Polen gaat het om een derde die expliciet positief is over Amazon. Daar heerst er wel een meer verdeelde houding, want een derde is evenwel expliciet negatief. De redenen van degenen die er positief tegenover staan, betreffen vooral de goedkopere prijzen die Amazon aanbiedt. Dat is eveneens veruit de primaire reden waarom enkele Belgen er positief tegenover staan. Daarnaast geven ze ook de snelle levering aan als een pluspunt en zijn er eveneens sommige installateurs die spreken van goede ervaringen met Amazon.

Kom meer te weten over dit onderzoek en andere onderzoeken op www.usp-mc.nl