naar top
Menu
Logo Print
15/10/2019 - ELISE NOYEZ

WARMTENETTEN: WEET WAARAAN JE BEGINT!

Nog steeds gebrek aan regulering rond zowel rolverdeling als regels van de kunst

Sinds een aantal jaren duiken ze her en der op: de warmtenetten. Met nieuwe EPB-regels en de afbouw van fossiele brandstoffen, zoeken steden en projectontwikkelaars nu eenmaal steeds meer hun heil in alternatieve oplossingen. Een goede zaak voor het milieu, dat zeker, maar wat betekent het voor gebruikers en installateurs? 

HET WIE-WAT-WAAR warmtenetten wegenwerkenVAN WARMTENETTEN

Een warmtenet is een alternatieve vorm van energielevering
waarbij water centraal opgewarmd en vervolgens via
een goed geïsoleerd, doorgaans ondergronds, leidingnet
naar de afnemers verdeeld wordt, om daar zijn warmte
via een aftakstation op het verwarmings- en SWW-net over te dragen.
Ontdek de 4 generaties warmtenetten

 

aftakstation waternet

GEBREK AAN REGULERING
VOOR WARMTENETTEN

In tegenstelling tot andere energiemarkten, waar alle aspecten – van product tot installatie – sterk gereguleerd zijn, staat de regulering van warmtenetten nog in haar kinderschoenen. Met uitzondering van een vrijblijvende procedure voor CE-markering, zijn er vandaag namelijk nog steeds geen standaarden voor producten, noch voor de installatie of het onderhoud. Een certificering van installateurs, zoals deze voor gas en stookolie bestaat, is er evenmin.

VIER FUNDAMENTELE VRAGEN installatie warmtenetVOOR DE INSTALLATEUR VAN WARMTENETTEN

Installateurs van warmtenetten worden door een (voorlopig) gebrek aan regulering immers nog met heel wat onduidelijkheden geconfronteerd. Toch baat het niet de problematiek van deze groeiende markt te ontwijken. In afwachting van een regelgevend kader, komt het er vooral op aan de juiste vragen te stellen.