naar top
Menu
Logo Print
13/12/2018 - LAURENS PENNINCK

WAAR MOET REKENING MEE GEHOUDEN WORDEN BIJ VLOERVERWARMING?

Wie vloerverwarming wil installeren, zal eerst enkele stappen moeten doorlopen. Zo wordt er best bekeken worden welk soort legsysteem er moet komen. Vervolgens kan de ruimte gedimensioneerd worden. Verder moet er ook nog gekozen worden welke vloerverwarming gelegd moet worden en of het met een warmtepomp of ketel wordt verwarmd.

DIMENSIONEREN

Een juiste dimensionering is een van de belangrijkste aspecten om aan het einde van de rit tevreden klanten over te houden. Een paar graden te veel (hogere energiekosten) of te weinig (minder comfort) maken nu eenmaal een wereld van verschil. Hier leer je de verschillende stappen voor een correcte dimensionering, te beginnen met de berekening van de warmteafgifte.

warmtedebiet

WARMTEAFGIFTE

Het warmteverlies is de warmte die een gebouw kwijtraakt (via ramen, deuren, muren, ventilatie ...). Het verlies berekenen is een must. De warmteverliesberekening becijfert immers de verwarmings­behoefte, m.n. hoeveel watt er per vierkante meter nodig is om het warmteverlies in een ruimte of gebouw op te heffen (want het minimale vermogen nodig om te verwarmen is gelijk aan de som van de warmtever­liezen). 

foto vloerverwarmingKEUZE VERWARMINGSSYSTEEM

De installateur kiest het juiste vloerverwarmingssysteem op basis van de hoogste waarde van de specifieke warmteafgifte. Eventuele bad­kamers en randzones vormen hier een uit­zondering op. Doorgaans houdt men voor het ontwerp van vloer­verwarmings­systemen in woonruimtes rekening met een uniforme isolatielaag met een warmteweerstand van 0,10 m²K/W.

 

InsulPanoVloerverwarming bevestigen op akoestische en thermische isolatie, hoe beantwoorden aan de normen ?
Een klassieke en economische manier om een vloerverwarmingssysteem te bevestigen in de vloer is door het in de thermische uitvullaag te “tacken". Dit is niet mogelijk bij de aanwezigheid van een akoestisch membraan, omdat de doorprikking de effectiviteit van het membraan sterk zou verminderen.
Lees meer

vloerverwarming 2BEPALING VAN DE VERTREKTEMPERATUUR

In België is het gangbaar dat de vertrektemperatuur van het water 45 °C niet overschrijdt. Om de exacte waarde te berekenen, vertrekt men van de zone met de maximale waarde van de specifieke warmteafgifte. Het verschil tussen de temperatuur van het verwarmingswater en de temperatuur van de ruimte kan afgelezen worden van de karakteristieke curve, in functie van de gekozen vloerbedekking en de pasafstand van de buizen.

foto vloerverwarming woonkamerTEMPERATUURREGIME VERSCHILLENDE ZONES

De vertrektemperatuur is gelijk aan de temperatuur van de zone met de maximale waarde van de specifieke warmteafgifte. Ze worden immers vanuit hetzelfde aansluitpunt gevoed. Het verschil tussen de temperatuur van het verwarmingswater en de luchttemperatuur wordt hier bepaald op basis van de karakteristieke curve in functie van de pasafstand en de gekozen vloerbedekking.

FotoBEPALING VAN HET WATERDEBIET

De totale lengte is afhankelijk van het legplan van de buizen en van de oppervlakte die eventueel ingenomen wordt door de buizen die andere ruimtes bedienen. De maximale lengte van de lus hangt af van het maximaal toegelaten drukverlies en van de technische eigenschappen van de gebruikte buis.

detailfotoWARMTEPOMP OF KETEL?

De keuze voor een warmtepomp of ketel is geen rocketscience. Vandaag de dag wordt een warmtepomp of ketel gekozen op basis van het prijskaart­je en de terugverdientijd. Is er nog budget over? Na hoeveel tijd heb ik mijn investering terugverdiend? Hier kom je te weten wat de beste keuze is voor vloerverwarming.

elektrische vloerverwarmingAANDACHTSPUNTEN BIJ HET PLAATSEN VAN ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING

Elektrische vloerverwarming heeft meer toepassingen dan velen veronderstellen. Zo zijn heel wat parkeergarages met een schuine oprit, trappen van bibliotheken en gemeentehuizen en andere gebouwen in de open ruimte daarmee uitgerust. Wanneer er gevaar op ijzelvorming of sneeuwophoping is, schakelt de onderliggende elektrische verwarming zich automatisch aan. Toch houden we het in dit artikel eerder kleinschalig en nemen we de mogelijkheden en toepassingen voor de particuliere woningmarkt onder de loep.