naar top
Menu
Logo Print
19/03/2019 - ELISE NOYEZ

DIGITALISERING TROEF OP ISH 2019

Wie tussen 11 en 15 maart naar Frankfurt afzakte voor een bezoek aan ISH, kwam ongetwijfeld met een hoop impressies terug naar huis. Dat digitalisering en automatisering een belangrijke stempel zouden drukken op de beurs, was bovendien al langer duidelijk. Ook de voorbije edities werden installateurs al om de oren geslagen met apps en online toepassingen, en in de aanloop naar de beurs riep de organisatie digitalisering expliciet uit als een van de kernbegrippen van het event. Met onze camera in de aanslag gingen wij na welke meerwaarde digitale oplossingen voor u als installateur kunnen betekenen.

TRENDVIDEO: HOE VEREENVOUDIGEN DIGITALE OPLOSSINGEN UW WERK?

 

Het mocht niet verbazen dat smartphones, computerschermen en digitale interfaces in nagenoeg elke hal op de voorgrond traden. Van ketel tot handwaskraan, van circulatiepomp tot ventilatie-unit – elk toestel en elk onderdeel heeft vandaag zijn eigen app. Hoewel een groot deel daarvan gericht is op het comfort en gebruiksgemak van de consument – met een obligatoire stroomlijning van de interfaces en een koppeling met Home Assistants als belangrijkste vernieuwingen – wordt de installateur hier dus allerminst vergeten. 

Met online platformen om in enkele stappen een oplossing te configureren en de gepaste onderdelen te bestellen of apps die de vakman stapsgewijs en visueel door de installatie en ingebruikname van een toestel loodsen, proberen fabrikanten het leven van de installateur in ieder geval eenvoudiger te maken. Ook remote monitoring en remote maintenance zijn stilaan trouwens meer realiteit dan modewoord, en zelfs in het BIM- of Building Information Modeling- gamma – veelal een té hoge drempel voor installateurs – werden er aangepaste en betaalbare oplossingen voorgesteld.

Rest u met andere woorden enkel nog de vraag hoe u tussen al die verschillende apps op uw computer en telefoon nog wegwijs geraakt en hoe u alle verzamelde data zal beheren. Want ook dat laatste bleek op ISH, met de opkomst en verdere ontwikkeling van Building Management Software, Energy Monitoring Systems en zelfs Home Energy Management Systems, een speerpunt voor de toekomst.

ISH
© Messe Frankfurt GmbH / Pietro Sutera

BENIEUWD NAAR WAT ISH NOG MEER TE BIEDEN HAD?

Hier leest u welke vier andere trends we nog opmerkten. We laten ook enkele installateurs aan het woord over hun ervaring in Frankfurt.