naar top
Menu
Logo Print

ZIJN WARMTEPOMPEN DE TOEKOMST?

MOGELIJKHEDEN EN TOEPASSINGEN

Een warmtepomp kan warmte op relatief lage temperatuur benutten voor toepassingen op hogere temperatuur. Ze kan warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) op voldoende hoge temperatuur brengen voor de toepassing van onder andere de verwarming van woningen en sanitair warm water.

warmtepompen, elektrische warmtepomp, lucht-waterwarmtepompELEKTRISCHE WARMTEPOMPEN

De meeste warmtepompen werken op elektriciteit, maar dat stelt hen allerminst gelijk met elektrische verwarming. Een warmtepomp gebruikt de elektrische energie namelijk niet om warmte op te wekken, maar om ze te transporteren.

In dit artikel leggen we het algemene werkingsprincipe uit en verduidelijken het onderscheid tussen:

• Lucht-luchtwarmtepompen
• Lucht-waterwarmtepompen
• Geothermische warmtepompen

BEO-VELD EN SPECIAAL ONTWIKKELDE WARMTEPOMP VERWARMEN NIEUW EDC

EDC Van Marcke

Bij de bouw van het nieuwe logistieke centrum van Van Marcke in Aalbeke werd tevens een van de grootste BEO-velden van de Benelux aangelegd. Geothermie Verbeke realiseerde daarvoor 518 boringen, telkens met een diepte van 66 m. Het glycolwater dat door de sondes loopt wordt in het gebouw naar drie onderstations met speciaal ontwikkelde warmtepomp gevoerd. Aldric d'Oultremont, Jan Pieter Somers en Tom Prinzie lichten de installatie toe.

COMBINEREN MET PV-PANELEN

De zuinigste en duurzaamste oplossing is de warmtepomp (in het bijzonder de geothermische warmtepomp), gecombineerd met fotovoltaïsche zonnepanelen en een warmtepompboiler.

Zo'n warmtepompboiler bevat echter heel wat elektronica en in sommige gevallen is koeltechnische kennis noodzakelijk. Daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten bij de plaatsing, waardoor opleidingen voor u als installateur steeds zijn aangeraden.

warmtepompen, gaswarmtepomp, gasabsorptieGASWARMTEPOMPEN

Naast de ondertussen gekende elektrische warmtepompen, zijn er ook verschillende gaswarmtepompen op de markt. Daarvan zijn enkel de gasmotoraangedreven warmtepompen vergelijkbaar met de elektrische. De gasabsorptie- en gasadsorptiewarmtepompen hebben een heel andere werking.

 

 

 

MULTI-PIPE WARMTEPOMPEN

De mogelijkheden van multi-pipe warmtepompen

Warmtepompen hebben het voordeel dat ze zowel kunnen verwarmen als verkoelen. Maar wat als er binnen een en hetzelfde gebouw gelijktijdig een vraag is naar warmte en naar koude? Een multi-pipe warmtepomp is hiervoor een doeltreffende oplossing. Hoe meer gelijktijdigheid, hoe groter de efficiëntie van dergelijke systemen zal zijn. Dit artikel behandelt de werking en de belangrijkste aandachtspunten bij de installatie van multi-pipe warmtepompen.

multi-pipe warmtepompen

 

warmtepompen, lucht-waterwarmtepomp, installatieDO'S AND DON'TS BIJ INSTALLATIE

Het installeren van een warmtepomp hoeft niet noodzakelijk complex te zijn. Deze 29 concrete tips helpen u om de installatie in goede banen te leiden.

 JAARLIJKS WARMTEPOMPSYMPOSIUM

EDITIE 2019

"POTENTIEEL NOG ONVOLDOENDE AANGEBOORD"

Er zijn te veel luilakken in de energiediscussie. Met die boude stelling stak Thomas Nowak tijdens het elfde Warmtepompsymposium (10 oktober 2018) van wal. Als secretaris-generaal van de European Heat Pump Association (EHPA) liet Nowak er zijn licht schijnen over de Europese verwarmingsmarkt en de beleidsinitiatieven die daaraan gekoppeld worden. Hier leest u zijn conclusies.

EDITIE 2019

"OPROEP VOOR MEER, MAAR VOORAL OOK BETERE WARMTEPOMPINSTALLATIES"

Warmtepompsymposium

Tijdens het 12e Warmtepompsymposium, georganiseerd door het Warmtepomp-platform van ODE Vlaanderen), kwamen enkele typische uitdagingen aan bod. Voor de installateur is dat bijvoorbeeld nog steeds de concrete uitwerking van warmtepompinstallaties, (over)dimensionering en het al dan niet rekening houden met sanitair warm water. Hier leest u een overzicht van deze dag in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel.

HYBRIDE INSTALLATIES

Warmtepompen worden vandaag veelvuldig in combinatie met andere verwarmingssystemen geplaatst. In dit artikel bieden we inzicht in de hydraulische koppeling van een ketel en een warmtepomp.

geothermie, warmtepompen, koelingKOELING

Dat men er ook passief mee kan koelen, is een belangrijk voordeel van geo­thermische warmtepompen. Het verbruikt bijna niets om te koelen en het komt bovendien ook de bodem ten goede. 

 Voor het verwarmen van zwembadwater wordt de lucht-waterwarmtepomp in België het vaakst toegepast

ZWEMBADWARMTEPOMPEN

Hoewel warmtepompen populariteit blijven winnen, moeten ze als verwarmingssysteem nog vaak hun meerdere erkennen in olie- en gasketels. Dat geldt niet voor zwembadverwarming. Voor het verwarmen van zwembadwater wordt de lucht-waterwarmtepomp in België het vaakst toegepast. 

 

De ideale warmtepompDe ideale warmtepomp voor iedere nieuwbouwwoning
Een groenere toekomst, daar wilt u graag aan meewerken? U dient een installatie te voorzien voor een nieuwbouwproject of een totale renovatie? Hier wilt u een comfortabele verwarming met een hoog rendement en een lage uitstoot integreren? Dan is een lucht-water warmtepomp beslist een ideale groene en efficiënte keuze.

Lees meer

TAU unitRiello TAU Unit is vernieuwd!
TAU UNIT is een onmiskenbare Riello-ketel. Alle componenten werden vernieuwd en hertekend met het oog op een perfectionering van zijn werking met nul debiet. Nieuw materiaal met een uitzonderlijk lage uitzettingsgraad van de rookgasleidingen.

Lees meer

versoTHERM plus en de recoCOMPACTTwee nieuwe lucht/water-warmtepompen voor binnenopstelling.
Vanaf maart vullen twee nieuwe lucht/water-warmtepompen voor binnenopstelling het Vaillant-gamma aan: de flexibele, modulaire versoTHERM plus en de recoCOMPACT exclusive, een totale comfortoplossing. De versoTHERM voorziet in verwarming en koeling en laat zich moeiteloos combineren met andere Vaillant-systeemcomponenten, terwijl een recoCOMPACT exclusive een totaaloplossing biedt.
Lees meer

De APure Vent D250Balansventilatie-unit met warmteterugwinning.
Volgens de Europese ErP-richtlijn draagt het toestel het A+-label. De APure Vent D250 is de stilste unit in zijn klasse met 43 dBa op 175 m³/u of 47 dBa op 210 m³/u. De unit is voorzien van een tegenstroomwisselaar waardoor gemiddeld circa 96% van de warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de verse buitenlucht op te warmen.

Lees meer