naar top
Menu
Logo Print
21/01/2019 - EVERGREEN

OPTIMAAL GEBRUIKMAKEN VAN REGENWATER

NODIG, MAAR OOK LONEND

Sinds 2014 moeten nieuwe eengezinswoningen groter dan 40 m² in Vlaanderen van een hemelwaterput van minstens 5.000 liter worden voorzien. In Brussel gelden al sinds 2006 gelijkaardige verplichtingen. Echter, daar begint het verhaal maar. Het plaatsen van een hemelwaterput is immers geen garantie dat regenwater ook effectief gebruikt wordt, en dat gedurende de volledige levensduur van de woning. Dat vergt net zozeer de juiste toebehoren en een regelmatig onderhoud. 

regenwater, hemelwaterput

regenwater, hemelwaterputWAAROM EEN HEMELWATERPUT PLAATSEN?

Volgens de wetgever kan zeker 50% van al het water dat in huis verbruikt wordt, vervangen worden door regenwater. Daarom is het zowel in Vlaanderen als in Brussel verplicht om een hemelwaterput te voorzien. Maar er is meer! In de praktijk zou zelfs tot 90% van het waterverbruik door regenwater vervangen kunnen worden.

regenwatersysteem, regenwaterDE OPBOUW VAN EEN REGENWATERSYSTEEM

Vanop het dak stroomt regenwater via de dakgoten naar de hemelwaterput. Maar een regenwatersysteem is meer dan een put alleen. In dit artikel bespreken we de basisopbouw.

filtersDE JUISTE FILTEROPLOSSING

Als vanzelfsprekend is de kwaliteit van onbehandeld regenwater niet voldoende om zich mee te wassen. Ook voor andere toepassingen kan een nabehandeling van het regenwater aan te raden zijn. Daarvoor bestaan diverse filteroplossingen.

onderhoudONDERHOUD REGENWATERSYSTEMEN

Een regenwatersysteem dat slecht of zelfs helemaal niet wordt onderhouden, kan heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen. Het is daarom aangewezen om de verschillende onderdelen van de installatie op tijd en stond te onderhouden.