VOLLEDIGE OPBOUW

Laten we het volledige concept van een goede afvoerinstallatie schematisch voorstellen. Daarin onderscheiden we negen verschillende delen die niet van elkaar los te koppelen zijn: de primaire verluchting, de aansluitleiding, de verzamelleiding, de aantakking op de standleiding, de standleiding, de overgang van de standleiding naar de collector, de reukafsluiter, de aansluiting met de reukafsluiter en de collector. We bespreken een aantal flagrante fouten in de afvoerinstallatie.


De collector (8)

De collector wordt maar al te vaak geplaatst door de aannemer en voldoet zelden aan de gestelde normen. Allereerst is een voldoende minimale helling van belang. Door het gebruik van te grote afvoerdiameters valt het afvalwater als het ware in een 'gat'. De stroomsnelheid van het water is gebroken en alle vuil blijft liggen. Men kan dit vergelijken met een emmer water die men op de grond uitgiet, in tegenstelling tot water dat in een trechter met een slang wordt weggegoten. Ook heel vaak wordt de collector gewoon in de grond geplaatst zonder enige vorm van zandbed of andere ondersteuning. Zo is er gevaar dat de leiding doorzakt tijdens andere werken in de ruwbouwfase. Om dat te vermijden, moet men als bouwheer of uitvoerder van de grondriolering eisen dat de collector op een degelijk zandbed (een goede verdichting is noodzakelijk) geplaatst wordt en dat de aangevoerde grond boven de riolering goed wordt aangedamd. Verder is ook een voldoende minimale helling hier van belang.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Sanilec 

Sanilec maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.