naar top
Menu
Logo Print

UAU wint open oproep Van Marcke Kortrijk

Van Marcke bouwt in Kortrijk de stad van de toekomst
magazine

Voor de herinvulling van de verlaten Van Marcke-sites aan de Weggevoerdenlaan werd niet over een nacht ijs gegaan. Van Marcke sloeg de handen in elkaar met het stadsbestuur van Kortrijk om samen vorm te geven aan een toekomstbestendig nieuw stadsdeel. Er werd een beroep gedaan op het Team Vlaams Bouwmeester om het architectenbureau te selecteren dat de visie van Van Marcke en de stad Kortrijk het best kon neerzetten. Het collectief UAU (Hasselt) en Omgeving (Antwerpen) kwam als winnaar uit de bus.
Van Marcke, het Kortrijks stadsbestuur en het ontwerpteam wilden de Van Marcke-site anders aanpakken. Een strategische site als deze moet volgens het ontwerpteam mee evolueren met de maatschappelijke transitie en op een gepaste manier kunnen inspelen op nieuwe opportuniteiten, kansen en inzichten. Een maatschappelijke transitie is immers geen eenmalige aangelegenheid, maar een continu verbeterproces.
Het voorstel van UAU/Omgeving was vernieuwend in zijn conservatieve reflex. “Wij wensen in Kortrijk een statement te maken hoe wij morgen op een duurzame manier kunnen samen leven, samen leren, samen denken en samen doen”, stelt de CEO van Van Marcke, Caroline Van Marcke. “Met de herontwikkeling van deze site willen we Kortrijk op de kaart zetten inzake duurzaamheid in een samenlevingsvorm van het volgende decennium, zodat Kortrijk ook voor de volgende generaties een aantrekkelijke stad blijft.”
De nieuwe invulling van de oude Van Marcke-site past de toekomstvisie Kortrijk 2025 toe in de realiteit. De ambities voor de stad werden de afgelopen jaren vormgegeven in een uitgebreid participatietraject waar een duizendtal inwoners, bedrijven en andere actoren aan deelnamen. Het masterplan dat opgemaakt wordt voor de site, zet die visie om naar de realiteit. De toekomstvisie wordt zo al direct opgepikt door een bedrijf met een hart in en voor Kortrijk. “Dat is samen stad maken in de praktijk” zegt Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwingsprojecten in Kortrijk.

VAN MARCKE

VAN MARCKE

+3256237511
-