naar top
Menu
Logo Print

Historisch erfgoed is uitdaging voor keuze ventilatiesysteem

Voormalig bankkantoor wordt luxe-appartement
magazine

In hartje Deventer (NL) stond het voormalige Sallandse bankkantoor er enkele jaren verwaarloosd bij, totdat het midden 2018 omgetoverd werd tot enerzijds een woonwinkel en anderzijds een comfortabel en energieneutraal appartement. “Dit bouwwerk had nog nooit een woonfunctie gekend,” zegt eigenaar en binnenhuisarchitect Carlos van Dijk, “én het was erkend als Rijksmonument. We waren dus aan enige restricties gebonden waren. Daarom werkten we voor elke stap in nauw overleg met Monumentenzorg en brachten we het pand zoveel mogelijk in de originele staat terug.”

Toch is het appartement klaar voor de toekomst. “Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming. Daarenboven hebben we gekozen voor zonnepanelen en doorgedreven isolatie in combinatie met een degelijk ventilatiesysteem.” “Historisch erfgoed maakt de keuze voor het juiste ventilatiesysteem uitdagend,” zegt Richard Geraerts van Duco, “vooral als je ook met de esthetische keuzes rekening moet houden.”

In het appartement werd uiteindelijk gekozen voor een D-systeem: de DucoBox Energy met twee zonesturing. “Dit balansventilatietoestel met twee zones maakt een onderscheid tussen het woon- en slaapgedeelte om energetisch goed te presteren”, aldus Geraerts. “Het systeem volgt via sensoren de bewegingen van de bewoner en bepaalt automatisch op welk moment er moet worden geventileerd. Hierdoor bespaar je veel op de energiekosten en draag je ook bij aan een vermindering van de globale CO2-uitstoot.”

DUCO VENTILATION & SUN CONTROL

DUCO VENTILATION & SUN CONTROL

+3258330033
+3258330044