naar top
Menu
Logo Print

Koel een woning passief of actief af met een warmtepomp

Steeds beter geïsoleerde woningen houden de warmte binnen
magazine

Warme zomers met hittegolven zullen naar alle waarschijnlijkheid een normaal fenomeen worden. Voor onze steeds beter geïsoleerde woningen heeft dat een belangrijk gevolg, want ze houden de warmte binnen, zoals koffie of thee in een thermosfles warm kan blijven. Dat is nu al de realiteit bij nieuwbouw, en dat zal het worden bij bestaande woningen die ingrijpend worden geïsoleerd. De ramen open- of de ventilatie aanzetten zal niet volstaan om de hitte buiten te krijgen, want die zit opgeslagen in de muren en vloeren. Wat wel soelaas kan bieden, is een systeem om een huis structureel te koelen. Een warmtepomp is daarvoor verrassend genoeg misschien wel de verstandigste keuze, stelt het consortium InfoWarmtePomp.be, een initiatief van de belangrijkste Belgische producenten en verdelers van warmtepompen.

Koeling door warmtepompen kan op twee manieren gebeuren: passief en actief. Om passief te koelen, wordt bij een geothermische warmtepomp de koele temperatuur van de grond (gemiddeld +/- 12 °C) gebruikt om water met een temperatuur van 20 °C door de leidingen van de vloerverwarming te laten circuleren. In de leefruimte geeft de frisse vloer een aangenaam gevoel. De kost blijft beperkt tot het stroomverbruik van de circulatiepomp en de bronpomp. Een bijkomend voordeel is dat de bodem wordt opgewarmd, nadat die in winter werd afgekoeld om de woning te verwarmen. Zo wordt de bron opgewaardeerd voor een efficiëntere werking in de winter. Dit systeem kan wegens de omvang van de installatiewerken alleen worden toegepast bij nieuwbouw en bijzonder grondige renovaties.

Lucht-water- en lucht-luchtwarmtepompen maken gebruik van actieve koeling. In dit geval wordt bijvoorbeeld het water in de vloerverwarming afgekoeld, of wordt er afgekoelde lucht de woning ingeblazen. De gewenste temperatuur in huis kan worden vastgelegd, tot minimaal 18 °C. Hoe lager de gewenste temperatuur, hoe hoger het energieverbruik van het systeem.