naar top
Menu
Logo Print

5 redenen voor kalibratie van meetinstrumenten

5 redenen voor kalibratie van meetinstrumentenWaarom zou ik mijn meetinstrumenten laten kalibreren? Het is een vraag die veel technici zich wel eens stellen, er vanuit gaande dat hun meetinstrumenten steeds de correcte waarden aangeven omdat er garantie op zit. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn dan ook 5 goede redenen waarom het laten kalibreren van uw meetinstrumenten belangrijk is.

Waarom een kalibratiecertificaat?Waarom een kalibratiecertificaat?

Meetinstrumenten worden doorgaans geleverd met een testcertificaat van de fabrikant. Dat certificaat is echter zeer beknopt, vaak slechts een verklaring zonder gemeten waarden en niet geregistreerd op naam, wat juridisch gezien weinig houvast biedt. Ook de garantie heeft juridisch niets te maken met kalibratie. De praktijk leert ons dat dit vaak onterecht wel als hetzelfde wordt gezien. Met een kalibratiecertificaat kunt u niet alleen aantonen hoeveel uw instrument afweek van de standaard, u kunt het ook gebruiken als vergelijkingsmateriaal met eerdere metingen zodat een meethistorie kan worden opgebouwd met tussentijdse kalibratiemomenten.

5 redenen voor kalibratie

1.Aansprakelijkheid: Bij het verstrekken van meetgegevens (in rapportages) aan derden verklaart u dat de metingen waar zijn.
2.ISO certificering: Wanneer u ISO 9001 gecertificeerd bent en heeft omschreven in uw handboek dat alle meetinstrumenten gekalibreerd moeten zijn.
3.Selectiviteit: Wanneer een proces afhankelijk is van precieze (lees selectieve) meetwaarden waarbij weinig tot geen tolerantie gewenst is. Selectief is het tegenovergestelde van indicatief.
4.Normen en richtlijnen: Wanneer er gewerkt wordt conform normen en/of richtlijnen kan het opgelegd zijn dat er met gekalibreerde meetinstrumenten wordt gewerkt.
5.Historie: Het kunnen vergelijken van recente met voorgaande metingen zodat achteruitgang van het proces of de installatie kan worden aangetoond en er tijdig kan worden ingegrepen.

De KWS® serviceformuleDe KWS® serviceformule

EURO-INDEX is een leverancier van meetinstrumenten die onder meer de merken BLAUWE LIJN, FLUKE, Mastercool, SenseAir, Airflow, Elektro Lijn en Testboy aanbiedt. Alle relevante toestellen kunnen opgenomen worden in de unieke KWS® serviceformule. Daarbij wordt u periodiek verwittigd wanneer uw toestel een nieuwe onderhouds- en kalibratiebeurt nodig heeft zodat u er zorgeloos mee kunt werken. De meetwaarden zijn correct én het is aantoonbaar met uw kalibratiecertificaat. Uw service- en kalibratiedocumenten kunt u gratis online beheren in ‘Mijn KWS’ en de periodieke servicekosten staan vast voor de levensduur van het instrument, mits u het tijdig binnenbrengt volgens herkalibratieadvies (meestal jaarlijks). Ook serienummerregistratie voor in geval van diefstal en controles op functionaliteit zijn standaard opgenomen in het servicepakket.

Al vele jaren is EURO-INDEX expert in meettechniek. Van rookgasanalysers, drukmeters en IAQ-testers tot multimeters, PV-testers en warmtebeeldcamera’s; voor praktisch elke toepassing kunt u bij ons terecht. Daarnaast staan we u ook graag bij met professioneel advies, opleidingen en de verhuur van meetinstrumenten. Eén partner voor al uw meetoplossingen? Bij EURO-INDEX bent u aan het juiste adres!

Voor meer informatie over onze KWS serviceformule: www.euro-index.be/kws

Ons gamma voor verwarmingstechniek: www.euro-index.be/verwarmingstechniek

Ons gamma voor klimaat- en koeltechniek: www.euro-index.be/klimaat-en-koeltechniek

Ons gamma voor elektrotechniek: www.euro-index.be/elektrotechniek

EURO-INDEX

EURO-INDEX

LEUVENSESTEENWEG 607
1930 ZAVENTEM
+3227579244
+3227579264