naar top
Menu
Logo Print

Systeemwater clean? Test het met de WQ10

CAPBs Sens WQ10De kwaliteit van het systeemwater in een installatie is belangrijk. Met de nieuwe BLAUWE LIJN CAPBs Sens WQ10 kunt u op eenvoudige en snelle wijze de zuurgraad (pH), geleidbaarheid, hardheid en hoeveelheid opgeloste vaste stoffen meten.

Waarom is de kwaliteit van het systeemwater belangrijk?
Bij een cv-installatie heeft de kwaliteit van het water dat in het systeem wordt rondgepompt een grote invloed op de levensduur, het rendement en het functioneren van de installatie. Een belangrijke factor is de zuurgraad of pH-waarde. Een te lage pH-waarde tast de stalen onderdelen en leidingen van de installatie aan, terwijl een te hoge waarde juist de aluminium delen beschadigt. Een andere factor zijn roest- en metaaldeeltjes die in het water terechtkomen door corrosie en slijtage. De deeltjes kunnen storingen en verstoppingen veroorzaken. De laatste factor is de hardheid van het water. Zelfs als er relatief zacht water wordt gebruikt zal er kalk worden afgezet op diverse onderdelen, zoals de warmtewisselaar. Slechts 1 mm kalkafzetting heeft al een verhoging van 10% in energieverbruik tot gevolg. 

CAPBs Sens WQ10Meet het met de CAPBs Sens WQ10
De CAPBs Sens WQ10 biedt de oplossing voor het vaststellen van de waterkwaliteit. Dompel de sensorkop in een sample van het systeemwater. Lees en registreer de metingen met een BLAUWE LIJN meettoestel of via de gratis EuroSoft Live app op uw smartphone of tablet. Aan de hand van de meetwaarden kunnen er corrigerende maatregelen worden genomen. Volg hierbij de richtlijnen van de fabrikant of de VDI 2035 norm.

CAPBsWat zijn CAPBs?
CAPBs zijn veelzijdige meetapparaten voor uiteenlopende toepassingen. Met CAPBs kunnen bestaande BLAUWE LIJN meetapparaten worden uitgebreid met aanvullende meetfuncties, waaronder druk(verschil), waterhoeveelheid, temperatuur, gaslekdetectie, CO of CO2 detectie, etc. Weergave, analyse en loggen van de meetwaarden vindt plaats via het BLAUWE LIJN meetinstrument of via een gratis App op uw smartphone of tablet. De communicatie tussen de CAPBs en het apparaat waarop de meetwaarden worden uitgelezen gebeurt draadloos via Bluetooth.

De CAPBs zijn modulair opgebouwd met een basishandgreep (STm) waarop een breed assortiment sensoren (Sens) kan worden geplaatst. De  STm basishandgreep is niet standaard inbegrepen in de CAPBs Sens WQ10 set.

Werkwijze systeemwatertestWerkwijze systeemwatertest
U neemt een sample van het systeemwater op een punt met goede doorstroming en stelt daarvan de pH-waarde, geleidbaarheid en temperatuur vast. De pH-waarde geeft direct de zuurgraad van het water aan. De geleidbaarheid wordt gemeten in micro-Siemens per centimeter (μS/cm). Uit deze waarde wordt het zoutgehalte van het water, het totaal van opgeloste vaste stoffen (TDS) en de hardheid van het water berekend. De temperatuur van het water wordt gemeten om de andere meetwaarden te kunnen refereren aan de standaard temperatuur van 25 °C.

Als er waarden worden gemeten die wijzen op een te grote afwijking van de zuurgraad of te veel verontreiniging, dan kunnen er corrigerende maatregelen worden genomen door het gebruik van speciale filters voor verwijdering van vuil en/of het toepassen van speciale toevoegingen aan het systeemwater die de pH-waarde en hardheid aanpassen en stabiliseren. Controle van het systeemwater hoort bij het periodiek onderhoud van de hele installatie. Met de opgeslagen meetrapporten kunt u de kwaliteit monitoren en tijdig maatregelen nemen.

Kalibratie en onderhoudKalibratie en onderhoud
Om goede meetwaarden te verkrijgen is het belangrijk om de pH-sensor minstens elke 2 weken te kalibreren en de geleidbaarheidssensor elke maand. Hiervoor wordt de CAPBs Sens WQ10 geleverd in een handige draagkoffer met daarin diverse kalibratievloeistoffen en bijbehorende maatbekers. Hiermee kan het toestel eenvoudig worden gekalibreerd op 1413 µS/cm, 12,88 mS/cm, pH 4,00 en pH 7,00. Daarnaast bevat de set een flesje gedestilleerd water en doekjes voor reiniging van de sensor, evenals een speciale kaliumchloride vloeistof voor in de beschermkap van de sensor. Deze vloeistof in de beschermkap zorgt ervoor dat de pH-sensor niet beschadigd raakt. De onderdelen van de kalibratieset zijn ook los verkrijgbaar.

Voor meer informatie over de CAPBs Sens WQ10 set: www.euro-index.be/blauwe-lijn-capbs-sens-wq10-set.html

EURO-INDEX

EURO-INDEX

LEUVENSESTEENWEG 607
1930 ZAVENTEM
+3227579244
+3227579264