naar top
Menu
Logo Print

MAGISCH DOUCHEN MET DE DOUCHELIJN VAN HANSGROHE

MODERN DESIGN EN KWALITEITSVOLLE PRODUCTEN

Hansgrohe blijft volop inzetten op vernieuwing, zowel voor consumenten als technici. Op Batibouw wordt volgend jaar de nieuwe regen-douchelijn Rainfinity voorgesteld. Er is ook goed nieuws voor de installateurs. Het universeel inbouwlichaam, de iBox, kan nog sneller geïnstalleerd worden dankzij een nieuw hulpstuk. Ondanks de internationale groei van het bedrijf, blijft de overgrote meerderheid van de producten in Duitsland geproduceerd worden. We brachten een bezoek aan de fabriek.

VOORTDUREND INNOVEREN

RainTunes
Hansgrohe ontwikkelde een douche-ervaring met digitaal gestuurde Raintunes; kleuren, geluiden, temperaturen en straalsoorten afgewisseld

Designers van Hansgrohe zijn permanent nieuwigheden aan het ontwikkelen. Op Batibouw 2020 zal de nieuwe douchelijn Rainfinity voorgesteld worden met een nieuw design met kleuren in wit en antraciet. De lijn is voorzien van een intense PowderRain waterstraal. “Vorig jaar lanceerden we al de PowderRain, een straalsoort die voor een permanente verneveling zorgt”, zegt Frederic Devos. 

“Het is net regen. Het water spat minder op, waardoor je veel stiller kan douchen en achteraf minder moet reinigen. Het systeem bespaart ook water. De 300 professionals en 300 eindconsumenten die het product al konden uittesten, gaven een aanbevelingsgraad van 93 procent,” zegt Devos. Hansgrohe ontwikkelde verder ook een douche-ervaring met digitaal gestuurde Raintunes . Je krijgt een afwisseling van kleuren, geluiden, temperaturen en straalsoorten voorgeschoteld. Leuk om weten is dat de kranen van AXOR , het luxemerk van Hansgrohe, ook gepersonaliseerd worden. Je kan er een embleem of symbool in graveren. De afdekplaat kan je bijvoorbeeld veranderen naar hout. Vele hotels maken er van gebruik om hun badkamer nog verder te personaliseren.

SHOWERWORLD IN SCHILTACH

Wie de douches van Hansgrohe eens wil uittesten of in levende lijven wil ervaren, moet naar de Showerworld bij Hansgrohe in Schiltach gaan. Dat is ongetwijfeld de grootste badkamer van Europa.

Daar kan je naar hartenlust de verschillende douchekoppen uittesten. Zo kan je de verschillende waterstralen ontdekken. Na de heerlijke douche moet je zeker eens een kijkje nemen in het museum over de geschiedenis van de badkamer, dat zich ook in het gebouw bevindt. Je kan er de allereerste douchekop bewonderen die Hans Grohe, de founding father, in 1928 uitvond.

Hij is wel degelijk de uitvinder van de douchekop, zo hebben we in het museum ontdekt. Je ziet er hoe mensen in het begin van de 20ste eeuw zich wasten. Dat gebeurde voornamelijk in publieke wasplaatsen. Nadien kwam de private badkamer meer en meer op. De badkamer evolueerde van een puur functioneel gebruik naar een heuse wellnessruimte waar je je kan ontspannen.

RainFinity
Op Batibouw 2020 zal de nieuwe douchelijn Rainfinity voorgesteld worden met een nieuw design met kleuren in wit en antraciet

HANSGROHE WERELDWIJD

Internationaal karakter

Hansgrohe behoort tot de top 20 van beste bedrijven van Duitsland. Bij Hansgrohe Duitsland worden zo’n 80 procent van de Hansgrohe kranen en handdouches vervaardigd. “99,9 procent van de onderdelen wordt in huis gemaakt”, zegt Frederic Devos, marketing manager bij Hansgrohe. “We willen lokaal produceren. Dat garandeert een kwaliteitsgarantie. We hebben oog voor perfectie. We zijn een echt familiebedrijf dat in Duitsland ontstaan is.” In Duitsland stelt Hansgrohe 1800 mensen te werk, wereldwijd is dat al 4700. Hansgrohe mag dan van oorsprong een Duits bedrijf zijn, de afgelopen jaren werden nieuwe productiecentra gebouwd in onder meer de Verenigde Staten (Atlanta), China (Shanghai) en Frankrijk (Wasselonne). Het bedrijf is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf, maar het familiaal karakter blijft wel behouden. “Onze internationale groei geeft ons meer zekerheid en daadkracht”, zegt Frederic Devos van Hansgrohe. “We kunnen er onze expansie mee financieren. Het familiale karakter van het bedrijf wordt altijd hoog in het vaandel gedragen. Daardoor wordt de productie lokaal gehouden. We blijven trouw aan onze roots. We combineren het beste van de twee werelden.”

Verankering in het Zwarte Woud

Hansgrohe telt twee fabrieken in Duitsland, gelegen in het Zwarte Woud. In Offenburg gebeurt de productie van hand- en hoofddouches en de assemblage van het kraanwerk. Er worden 20.000 handdouches per dag gemaakt. In Schiltach vindt de basisbouw van douchethermostaten en wastafelmengkranen plaats. “Daar worden de kranen in één stuk in een legering van koper en zink gegoten”, zegt Frederic Devos van Hansgrohe. “Dat proces gebeurt vrij ambachtelijk. De kraan wordt rond een mal in zand gegoten. Elke kraan heeft zijn eigen mal. Het grote voordeel is dat de vorm zuiver is doordat het in één stuk naadloos gegoten is en er niets moet gelast worden, wat esthetisch mooier is en minder kans op oneffenheden geeft. De mal creëert de toekomstige holtes in het kraanwerk voor binnenwerk, zoals voor de watertoevoer. De messing wordt verwarmd in een oven met een temperatuur boven de 1000 graden waardoor die vloeibaar wordt. Vervolgens wordt die over de mal uit zand gegoten. Het zand brokkelt achteraf af en verwijdert zichzelf automatisch door de hoge temperatuur. Zodra de messingvorm afgekoeld is, stroomt het verbrokkelde zand weg . Zo kunnen de holtes verder uitgepolijst worden.”

xx
 In Schiltach vindt de basisbouw van douchethermostaten en wastafelmengkranen plaats
xx
In Offenburg gebeurt de productie van hand- en hoofddouches en de assemblage van het kraanwerk

Belgisch filiaal

Hansgrohe heeft ook in België een vestiging, namelijk in Anderlecht. Daar bevindt zich onder meer een WaterStudio waar je de werking van een kraan kan zien. Je kan er de straalsoorten en intensiteit voelen. Er is ook een academie waar architecten en installateurs gratis een opleiding kunnen volgen over de installatie en plaatsing van kranen. Hansgrohe lanceerde recent ook de een handig hulpstuk voor techniekers waarmee ze het inbouwlichaam van de kraan, de iBox, waterpas kunnen zetten. Dat hulpstuk kan ook in de vestiging in Anderlecht uitgetest worden.

Waterstudio
Hansgrohe heeft ook in België een vestiging, namelijk in Anderlecht, waar zich onder meer een WaterStudio bevindt

BINNENWERK VAN DE KRAAN

Hansgrohe schenkt ook veel aandacht aan het binnenwerk van de kraan. “Dan denken we aan de ingebouwde bedieningsklep of cartouche”, zegt Frederic Devos van Hansgrohe. “Hiermee wordt het debiet en de temperatuur van de kraan geregeld. Dat is één van de belangrijkste onderdelen van de kraan en wordt deels in porselein vervaardigd. Het onderdeel is robuust, kan goed om met wisselende temperaturen en garandeert een lange levensduur van de kraan. De messing wordt vervolgens met samenwerkende robotarmen gepolijst. Wastafelmengkranen hebben steevast een chrome afwerkingslaag. Een handdouche en hoofddouche bezitten steeds een koperen laag. Dat voorkomt barsten in de coating door temperatuurwisselingen. De hand- of hoofddouche voelt daardoor ook zwaarder aan, wat een garantie is voor kwaliteit.”

PVD-TECHNOLOGIE

AXOR
Binnen AXOR , het luxemerk van Hansgrohe, zijn 15 kleuren beschikbaar, waaronder brushed black chrome of zwart geborsteld chroom

Sinds een tiental jaar kan je de kleur van de kraan kiezen. Binnen AXOR , het luxemerk van Hansgrohe, zijn 15 tijdloze kleuren beschikbaar, waaronder brushed black chrome of zwart geborsteld chroom. “Deze kleur, dat de kraan een heel donkergrijze geborstelde look geeft, wordt alsmaar populairder”, zegt Devos. “We merken ook dat witte kleuren trendy aan het worden zijn.” Om de kleuren op de kranen te brengen, wordt PVD-technologie gebruikt, wat staat voor Physical Vapor Deposition. “Dat is een elektromagnetisch proces, in combinatie met drie soorten gassen. De kleuren worden in de massa ingebracht waardoor de kraan meer krasbestendiger wordt en de kleurvastheid behouden wordt. We hebben recent geïnvesteerd in nieuwe PVD-machines”, zegt Devos. Bij het basisgamma van Hansgrohe zijn drie PVD-kleuren beschikbaar, namelijk polished gold optic, brushed bronze en brushed black chrome. Sommige lijnen zijn nu ook beschikbaar in wit en mat zwart. Alle douchekranen en wastafelmengkranen zijn tot slot nog uitgerust met quickclean-technologie met siliconen noppen zodat mogelijke kalkaanslag makkelijk verwijderd wordt.

polijsten
Alle kranen worden gepolijst door robots. Sommige lijnen worden nog manueel bijgepolijst omdat de elektronische robotarmen niet in alle hoeken geraken. De kranen ondergaan nog een hele resem testen vooraleer de fabriek te verlaten

UITGEBREIDE INSPECTIE

Alle kranen worden gepolijst door robots. Sommige lijnen worden nog manueel bijgepolijst omdat de elektronische robotarmen niet in alle hoeken geraken. Vooraleer de kranen de fabriek mogen verlaten, volgt nog een hele resem testen. “Zo wordt een douchekraan onderworpen aan luchttesten”, zegt Devos. “Per uur worden een aantal hand- of hoofddouches getest op waterdichtheid. Elk product wordt vooraf grondig getest in de fabriek vooraleer het verkocht wordt. Voor het product de fabriek verlaat wordt het grondig visueel geïnspecteerd, zodat mogelijke producten met krassen, onzuiverheden of kleurverschillen niet bij de consument belanden.” De producten worden zorgvuldig manueel verpakt, om tot het einde van het productieproces de controle te behouden. Hansgrohe schenkt veel belang aan recyclage. Overschotten van het productieproces worden gerecycleerd.

HANSGROHE

HANSGROHE

INTERNATIONALELAAN 55/bus K
1070 BRUSSEL
+3225430140
+3225379486