naar top
Menu
Logo Print

"Mensen weten het niet meer"

Informazout overtuigd van plaats van stookolie in duurzame toekomst
magazine

Op 26 september organiseerde Informazout zijn jaarlijkse congres. Ook deze keer was plaats van afspraak het ‘Château-Ferme de Profondval’ in het Waals-Brabantse Profondval. Zowel stookolieleveranciers, ketelfabrikanten, sectorfederaties als persmensen volgden er de plenaire zitting waar o.a. voorzitter Julien Gonze, algemeen directeur Willem Voets en Laurent Vercruysse, technisch directeur bij Viessmann, het woord namen.

Welles-nietes
De onduidelijkheid rond de toekomst van verwarmen doet de wenkbrauwen fronsen bij menig betrokken partij, zo ook bij Informazout. Toen in juli werd gecommuniceerd dat er een verbod zou komen op de verkoop van stookolieketels vanaf 2021 reageerde de sector vol ongeloof. Twee/drie dagen later kwam de Vlaamse regering op haar beslissing terug. Een welles-nietesspelletje dat, volgens sommige van de aanwezige stookolieleveranciers, deels mee voor een onomkeerbare imagoschade heeft gezorgd. Gevolg, de verkoop van stookolieketels scheert voor het ogenblik geen al te hoge toppen, in tegendeel. Het is die onzekerheid die de nood aan een correcte communicatie vandaag des te groter maakt. Gedaan met ‘fake news’, zo dachten de organisatoren van het congres. “Mensen weten het niet meer” “Foute communicatie en slechte berichtgeving leiden tot ongerustheid bij de consument, met als gevolg dat de vraag naar vervangstukken en reserve-onderdelen stijgt, ten nadele van de verkoop van nieuwe ketels”, zegt algemeen directeur Willem Voets. “De mensen weten niet meer wat ze moeten doen.” Dat de CO2-uitstoot naar beneden moet, is een evidentie en dat wordt ook zo opgelegd door Europa. “Maar nergens in die afspraken wordt over een verbod op de verkoop van stookolie gesproken”, vult Voets aan.

Rol van stookolie in de energietransitie
“Een verbod op de verkoop van stookolieketels is eigenlijk absurd. Er is zeker en vast een rol weggelegd voor deze brandstof in de energietransitie. Vandaag wordt met de toekomstmogelijkheden van stookolie totaal geen rekening gehouden.” Een toekomst met enkel en alleen ‘propere’ energie is niet voor ieder huishouden haalbaar, denk aan het kostenplaatje en de technische haalbaarheid. “Een all-electricscenario, waar iedereen van droomt, is volgens mij een utopie. Stel u voor dat we van vandaag op morgen allemaal elektrisch zouden verwarmen, rijden en koken. We zitten nu al in de problemen. Iedereen wacht bang af wat het in november en de maanden erop zal geven, als het afschakelplan van kracht wordt.” Volgens de algemeen directeur is het verhaal genuanceerder dan het vandaag verteld wordt. “We kunnen niet zomaar de ene of andere energiebron schrappen, we zullen ze nog heel hard nodig hebben, ook stookolie.”

INFORMAZOUT

INFORMAZOUT

+3278152150
+3225239788