naar top
Menu
Logo Print

Primeur op Daikin Green Day

Daikin lanceert hoge temperatuur warmtepomp voor renovaties
magazine

Op woensdag 25 september organiseerde Daikin een inspirerende dag over innovaties en technieken die de duurzaamheidstransitie kunnen versnellen: de Daikin Green Day. Samen met een 40-tal prominenten uit de retail- en commerciële sector, was ook uw vakblad CoolTechnics van de partij. Hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de lancering van de Daikin Altherma Highend High Temperature warmtepomp als ideale vervanger voor een gasketel, én ook inzetbaar om te koelen.

DUURZAAM DE TOEKOMST IN
Verschillende lezingen gaven een uniek inzicht in hoe een duurzame samenleving kan worden gestimuleerd. Prof. Dr. An Hardy van de Universiteit Hasselt, actief aan het onderzoekscentrum imec, sprak over de mogelijkheden en trends in zonnecellen en batterijsystemen. Het lijkt er op dat dunne en transparante zonnecellen in de toekomst de plak zullen voeren. Toon Possemiers, algemeen directeur van Cenergie, maakte de aanwezigen attent op hoe we bouwmaterialen kunnen hergebruiken en staafde zijn visie met tal van praktijkvoorbeelden. Hij ziet een grote toekomst in ‘comfort as a service’, waarbij verwarming, koeling en ventilatie als dienst wordt aangeboden. Ansgar Thiemann van Daikin Europe deed uit de doeken hoe Daikin in de toekomst nog meer zal inzetten op een correcte ophaling, recyclage en terugwinning van gebruikte koudemiddelen. Op die manier wil Daikin CO2 neutraal werken tegen 2050.

ALTHERMA 3 H HT
Ideaal voor renovaties
Highlight van de dag was ongetwijfeld de voorstelling van de Altherma 3 H HT, een lucht-water warmtepomp op hoge temperatuur, ideaal voor renovaties en ter vervanging van oude verwarmingsketels. “De Altherma 3 H HT levert een uitgaande watertemperatuur van 70 °C, vergelijkbaar met een verwarmingsketel, maar zonder dat hiervoor een extra elektrische back-upverwarming nodig is. Het compacte design heeft bovendien slechts een minimale installatieruimte nodig en werkt perfect met de bestaande leidingen en radiatoren in een woning”, vertelt Bart Aspeslagh, algemeen directeur van Daikin Europe. “Zo krijgt u het energierendement van een warmtepomp, in dit geval A+++, zonder uw volledige systeem te moeten vervangen.”

Ontwerp herdacht voor de vervangingsmarkt
De Daikin R&D-experts herdachten verschillende elementen van de Altherma 3 H HT om met een hoge temperatuur warmtepomp toch mooie prestaties te kunnen leveren. “We hebben een nieuwe compressor op R32 ontwikkeld met een werkdruk tot 56 bar, waardoor voorlooptemperaturen van 70°C mogelijk zijn. Om die werkdruk mogelijk te maken hebben we de aandrijfas van de compressor versterkt, de behuizing dikker gemaakt en gebeurt de injectie rechtstreeks in de compressor. Vooruitziend op de strengere geluidsemissienormeringen in onder andere Duitsland en Oostenrijk hebben we een buitenunit met slechts één ventilator en nieuwe omkasting ontworpen, waardoor de unit in de standaard modus maar een geluidsdruk van 35 dBA op 3 meter haalt, in nachtmodus is dat zelfs maar 32 dBA op 3 meter, wat in de realiteit een halvering van het geluidsniveau betekent.”

Ook koelen is mogelijk
De Daikin Altherma 3 H HT buitenunit wordt gecombineerd met drie verschillende binnenunits. Een binnenunit voor verwarming, koeling en sww (vloermodel), een binnenunit enkel voor verwarming (wandmodel) en een binnenunit voor verwarming en sanitair warm water met ondersteuning voor zonnepanelen (vloermodel).

DAIKIN

DAIKIN

+3210237223
+3210244910