naar top
Menu
Logo Print

Gerecupereerde koelmiddelen krijgen nieuw leven

Inzet van installateurs bepaalt succes circulaire economie
magazine

Daikin Europe heeft een systeem opgezet om gerecupereerd R410A systematisch bij de distributeurs af te nemen, op te waarden en te hergebruiken, om zo een circulaire economie rond het koelmiddel mogelijk te maken. Oud R410A koelmiddel wordt daarvoor gerecupereerd en chemisch ontbonden om erna terug chemisch op te bouwen tot de originele samenstelling en zuiverheid. Dit “reclaimed” koelmiddel wordt extern getest op zuiverheid volgens de ARI 700 standaard. Op deze manier wordt er 100% geborgd dat het bekomen koelmiddel dezelfde chemische samenstelling heeft al nieuw R410A.

Sinds mei zijn de eerste Heat Recovery en mini VRV-units op de markt gebracht met gerecycleerd R410A. Zij zijn te herkennen aan het Certified Reclaimed Refrigerant Allocation-label. Een externe partij, Lloyd Register Quality Assurance, verifieert dat er 100% gerecupereerd koelmiddel in de toestellen zit.

Om deze vorm van circulaire economie in stand te houden, is er een grote hoeveelheid gerecupereerd koelmiddel nodig. Installateurs spelen hier een cruciale rol in. Waar vroeger verschillende gebruikte koelmiddelen in eenzelfde cilinder werden opgevangen, gaan installateurs meer en meer de meest courante koelmiddelen in afzonderlijke cilinders opvangen. Dit maakt recyclage nadien eenvoudiger en economischer. Om deze positieve mindset nog verder te stimuleren, zal Daikin België een extra service aanbieden die nog voor het einde van het jaar uitgerold wordt.

DAIKIN

DAIKIN

+3210237223
+3210244910